A bőr a szervezet első védelmi vonala, melynek súlya kb. 5 kg. Számos feladata közül, mint érzékszerv a hő, fájdalom és tapintás érzékelésére képes. Tulajdonképpen a bőr biológiai feladata a test megóvása a külső behatásoktól. Három fő rétegének különböző speciális tulajdonságai vannak. Az egészséges életmód és a kiegyensúlyozott táplálkozás közvetlenül befolyásolja a bőr egészségét.
Bőr és az étrend
Évtizedekkel ezelőtt megfigyelték, hogy a csökkent energia- és tápanyagbevitel (pl. háború időszakában) és a bőrbetegségek kialakulása összefüggésben áll egymással. Télen a gyakoribb tápanyaghiány következtében könnyebben előfordulhat ekcéma és pikkelysömör, melynek okai a vitaminok, ásványi anyagok és tápanyagok kisebb bevitele és/vagy a téli nagyobb szükséglet. Az ekcéma nem csak táplálkozási hiányállapot miatt, hanem élelmiszer-allergia esetén is kialakulhat, melyet az érintett nyersanyag teljes mellőzésével lehet kezelni.
A legfontosabb szempont a bőrbetegségek étrendi kezelésében az energiabevitel optimalizálása, a testtömegtöbblet rendezése. Annak ellenére, hogy a zsírok számos jótékony hatással bírnak, mértékletesen kell őket fogyasztani. A bőr egészsége szempontjából előnyös tulajdonságúak az esszenciális zsírsavak (ómega-zsírsavak), melyek tengeri halakban, repceolajban, lenolajban és az olajos magvakban fordulnak elő. Gyakran az esszenciális zsírsavakat külsőleg is használják bőrbetegségek kezelésére, pl. krémek gyakori összetevője az olívaolaj.
Az étrendhez hozzá tartozik a gyakori friss gyümölcs- és zöldségfogyasztás, hiszen vitamin- és ásványianyag-, valamint rosttartalmuk tekintetében nemcsak az egészséges étrendben, hanem a bőrbetegségek megelőzésében és kezelésében is szerepük van – tulajdonképpen nem választható szét egymástól a két fogalom.
Kerülendő a túlzott egyszerűszénhidrát-fogyasztás (tészták, sütemények, cukor stb.). Egyes kutatási eredmények szerint a gabonafélékben található fehérje (glutén) mellőzésével is csökkenthetők a tünetek.
Vitaminok és a bőr
A B-vitaminok játsszák a legnagyobb szerepet a bőr (hajad és körmöd) egészségének megőrzésében. Legjobb forrásaik a gabonafélék, zöldségek, gyümölcsök, tojás és sovány húsok. A D-vitaminnak kedvező hatása van a hámsejtek osztódására és érésére. A C-vitamin és a cink a kollagénszintézisben vesz részt, mely a bőr rugalmasságáért felelős.
A D-vitamin sokrétű hatással bíró zsírban oldódó vitamin, tulajdonképpen hormon. D-vitamin főként természetes úton, a napfény segítségével képződik a szervezetben: az ultraibolya sugárzás segítségével koleszterinből. Szükséges a kalcium és a foszfor felszívódásához és csontokba épüléséhez, a csontok fejlődéséhez és gyógyulásához. A bőrtünetek mellett hiánya csontritkuláshoz vezet, növeli a szívinfarktus és egyes daganatok előfordulását valamint csökkenti az immunrendszer hatékonyságát. Egyes kutatások arra hívják fel a figyelmet, hogy télen a lakosság akár 50%-a is D-vitamin-hiányban szenvedhet.
Ajánlott ételek:
-
Zsírszegény tej, túró, joghurt, sovány sajtok.
-
Tengeri halak, zsírszegény húsok.
-
Növényi olajok (olívaolaj, repceolaj, tökmagolaj).
-
Gluténmentes lisztek, hajdina, köles, rizsliszt, burgonyakeményítő, kukoricaliszt.
-
Szénsavmentes ásványvíz, gyógyteák.
Nem ajánlott ételek:
-
Zsíros húsok.
-
Zsíros tej és tejtermékek.
-
Vaj, sertészsír.
-
Búzadara, búzaliszt, rozs, árpa, zab, tönkölybúza.
-
Búzából, durumbúzából készült tészták.
-
Tömény szeszes italok, kávé, cukrozott üdítő italok.
-
Cukor, méz.