A kialakult osteoporosis dietoterápiájának főbb jellemzői
A már kialakult osteoporosis terápiájában a gyógyszeres kezelést és a gyógytornát – az eredményesség érdekében – érdemes dietoterápiával is kiegészíteni. E megoldásnak kiegészítő szerepe van a többi kezelési forma mellett, azonban jelentősége rendkívül nagy.
-
a megfelelő kalcium-, fehérje- és vitamin-ellátás,
-
a folyamatos csontvesztés megakadályozása, a csontminőség javítása,
-
a megfelelő energiabevitel és az étrend optimális tápanyag-összetételnek biztosítása.
A diétára jellemző tápanyagtartalom:
Energia: Az étrend energiatartalmának a beteg tápláltsági állapotához kell igazodnia. Főleg idősebb korban, de a betegség bármely szakaszában találkozhatunk a súlyos alultápláltság kórképével, ilyenkor az osteoporosissal küzdők esetében is – ahogy számos betegségben szintén – szájon át fogyasztható, iható klinikai tápszerek fogyasztása javasolt. Itt megemlítendő, hogy a tápszeres pótlást fokozatosan kell végezni, különben a tápszer ozmolalitása miatt a betegnél problémák jelentkezhetnek, leggyakrabban hasmenés alakul ki.
Fehérje: 1 g/ttkg/nap (12 E%). A fokozott fehérjebevitel megnöveli a kalcium ürítését a vizelettel. Ennek ellenére oda kell figyelnünk, mert a kielégítő mennyiségű esszenciális aminosavat tartalmazó fehérje bevitele nélkülözhetetlen az optimális csontképződéshez. A fehérjehiányos táplálkozás is könnyen osteoporosishoz vezethet1, valamint a minőségi éhezés a malnutrició kockázatával is számolni kell, főleg idősek körében.
1 Tamaki, H. – Sun, L. – Ohta, Y. – Katsuyama, N. – Ishimaru, T. – Chinen, I.: Running Inhibits Osteoporosis Induced by Protein-deficient (PD) Food Intake. Biosc., Biotechnol. Biochem, 2004. 68(7): 1878–1580.
___________
Tamaki, H. – Sun, L. – Ohta, Y. – Katsuyama, N. – Ishimaru, T. – Chinen, I.: Running Inhibits Osteoporosis Induced by Protein-deficient (PD) Food Intake. Biosc., Biotechnol. Biochem, 2004. 68(7): 1878–1580.
Zsír: 1 g/ttkg/nap (maximum 30 E%). A zsírok nagy mennyiségben történő fogyasztása a kalcium hasznosulását ronthatja. A hosszú szénláncú telítetlen zsírsavak (növényi olajok, halolaj) a kalciummal oldhatatlan szappant képeznek, ezt is érdemes figyelembe venni.
Szénhidrát: 4-6 g/ttkg/nap (58 E%). Ezeken kívül oda kell figyelni az ásványi anyagok közül elsősorban a kalcium- és foszforbevitelre, jótékony hatású a fluor-, mangán-, réz- és magnéziumbevitel optimális szinten tartása is.
A kalciumnak az osteoporosis prevenciójában és kezelésében is egyaránt szerepe van, mert regenerálni, erősíteni képes a csontok szerkezetét1. A kalciumszükséglet különbözik gyermek és felnőttek esetében, továbbá bizonyos állapotokban, betegségekben megnövekedhet ez az igény2:
-
0–6 hónapos korban: 210 mg/nap
-
7–12 hónapos korban: 270 mg/nap
-
1–3 éves korban: 500 mg/nap
-
4–8 éves korban: 800 mg/nap
-
10-18 éves korban: 1300 mg/nap
-
Nők 19 éves kortól menopauzáig:1000 mg/nap
-
Nők menopauza után: 1300 mg/nap
-
Férfiak 51 éves korig: 1000 mg/nap
-
Férfiak 51 év felett: 1200 mg/nap
-
Várandós nők (az utolsó trimeszterben): 1300 mg/nap
-
Szoptató nők: 1300 mg/nap
-
Osteoporosis esetén: 1500 mg/nap
Várandósság alatt a megfelelő kalciumbevitel csökkenti a preeclampsia és a kis születési testtömeg kialakulásának kockázatát3.
Magyarországon a hatvan év feletti lakosság kalcium-bevitele alig haladja meg a 600 mg/nap mennyiséget, azonban fiatal felnőttkorban is csak a férfiak esetében éri el a 800 mg-ot naponta4.
Ha a magyar lakosok a megszokott táplálkozásukat kiegészítenék fél liter tejjel, ezzel pótolni lehetne a hiányzó 600 mg-nyi kalciumot (fél liter tej kalciumtartalma 600 mg). A megfelelő mennyiségű kalcium biztosítása azért is lényeges, mert optimális körülmények között a elfogyasztott élelmiszer kalciumtartalmának csak 30–40%-a szívódik fel és hasznosul.
1 Stransky, M. – Rysavá, L.: Nutrition as Prevention and Treatment of Osteoporosis. Physiol. Res., 2009. 58 (Suppl. 1): S7–S11.
2Yates, A. A. – Schlicker, S. A. – Suitor, C. W.: Dietary reference intakes: the new basis for recommendations for calcium and related nutrients, B vitamins, and choline. J. Am. Diet. Ass., 1998. 98(6): 699–706.
3 Greiner, T.: Vitamins and minerals for women: recent programs and intervention trials. Nutr. Res. Pract., 2011. 5(1): 3–10.
4 Lelovics Zs. – Pap A. – Valló Á. – Vági Zs.: Életmódtanácsok csontritkulásos betegeknek. Budapest: Galenus, 2011. 7–15. o.
_____________
2 Stransky, M. – Rysavá, L.: Nutrition as Prevention and Treatment of Osteoporosis. Physiol. Res., 2009. 58 (Suppl. 1): S7–S11.
3Yates, A. A. – Schlicker, S. A. – Suitor, C. W.: Dietary reference intakes: the new basis for recommendations for calcium and related nutrients, B vitamins, and choline. J. Am. Diet. Ass., 1998. 98(6): 699–706.
4 Greiner, T.: Vitamins and minerals for women: recent programs and intervention trials. Nutr. Res. Pract., 2011. 5(1): 3–10.
5 Lelovics Zs. – Pap A. – Valló Á. – Vági Zs.: Életmódtanácsok csontritkulásos betegeknek. Budapest: Galenus, 2011. 7–15. o.
A tej és tejtermékek kalciumtartalma különösen kedvező. Ezen felül pedig tartalmaz olyan anyagokat, melyek elősegítik ezen ásványianyag felszívódását és csontokba épülését. Ilyen anyagok a D-vitamin, a laktóz, a csontanyagcserében szerepet játszó fehérjék, az A-vitamin, a magnézium, a foszfor és a tejsav. Az utóbbi években a tej fontossága vitatottá vált, mert a pasztőrözés és a finomító eljárások során kalciumtartalma csökkenhet.
A parajnak és a szárazbabnak közel annyi a kalciumtartalma, mint a tejnek, de figyelembe kell vennünk, hogy a növényekben lévő oxál- és fitinsav (szárazhüvelyesek, búzakorpa) oldhatatlan komplexet képez a kalciummal, és így csökkenti a felszívódását.
Nagy kalciumtartalmú ásványvizek is kaphatóak, ilyen az Apenta, a Fonyódi, a Kékkúti, a Kristályvíz, a Harmatvíz, a Parádi víz és a Mohai Ágnes.
Természetes kalciumforrások
Tej és tejtermékek, kemény sajtok, puhatestűek (kagylófélék, csiga), sprotni, szardínia, tojássárgája, zabpehely, szójacsíra, szezámmag, mandula, mogyoró, algák, hüvelyesek, a citrusfélék belső héja, datolya, mazsola, napraforgómag, zeller, sárgarépa, zöldborsó, póréhagyma, a zöld levelű zöldségek és a káposztafélék (leginkább a karalábé) levelei.
Az alábbi nyersanyagokkal 600 g-mal növelhetjük étrendünk kalciumtartalmát:
-
40 g petrezselyemzöld,
-
50 g tejpor,
-
56 g Boci kalcium plusz sajt,
-
65 g Mozzarella,
-
65 g mák,
-
75 g zsíros sajt,
-
90 g szezámmag,
-
180 g szardínia,
-
200 g baromfifelvágott,
-
220 g lazac,
-
400 g szója,
-
500 g tej.
Ételek, amelyek fogyasztásával 600 mg-mal növelhetjük az étrend kalciumtartalmát:
-
egy adag rántott sajt,
-
egy adag mákos guba,
-
egy adag juhtúróval rakott karfiol,
-
másfél adag parajfőzelék,
-
másfél adag mákos tiroli rétes,
-
másfél adag lengyeles brokkoli reszelt sajttal,
-
másfél adag gombás-kefires sajtsaláta,
-
két adag tejbedara,
-
két adag diós guba,
-
két adag mákos tészta,
-
két adag tejberizs,
-
két adag madártej,
-
két adag sajtmártás.
A 8. táblázat néhány élelmiszer kalciumtartalmát mutatja, példákat ad minden élelmiszercsoportból, így segíti az eligazodást a termékek választásánál/vásárlásánál.
8. táblázat. Élelmiszerek kalciumtartalma [mg/100 g]
tejpor |
1200 |
mandula |
238 |
sóska |
113 |
szárított vargánya |
65 |
mák |
968 |
fogas |
210 |
banán |
110 |
kelkáposzta |
57 |
Parmezán sajt |
850 |
dióbél |
202 |
mazsola |
110 |
vörös ribiszke |
57 |
Eidami sajt |
800 |
szójaliszt |
200 |
bab |
106 |
borsó |
49 |
Ementáli sajt |
800 |
kakaópor |
140 |
gesztenye |
95 |
méz |
40 |
Anikó sajt |
600 |
paraj |
133 |
tojássárgája |
80 |
fejes káposzta |
33 |
Trappista sajt |
600 |
busa |
130 |
zabpehely |
71 |
sonkaszalámi |
32 |
mogyoró |
290 |
teljes tehéntej |
120 |
csipke-bogyóíz |
70 |
Bakonyi barna kenyér |
30 |
olajos hal |
270 |
joghurt, aludttej, kefir |
120 |
hek |
69 |
vöröshagyma |
30 |
petrezselyem zöldje |
245 |
fölözött tehéntej |
114 |
pörkölt tökmag |
66 |
sovány sertéshús |
17 |
Kalciummal dúsított élelmiszerek
Magyarországon több mint tizenöt éve kezdődött olyan tejtermékek, majd hús- és gabonaalapú élelmiszerek kidolgozása, amelyek bioaktív kalciumban úgy gazdagítottak, hogy a kiegészítés hatására ideálissá, illetve pozitívvá vált az egyébként negatív Ca:P arányuk (l. Foszfor c. fejezet)1.
Napjainkban már többféle kalciummal dúsított terméket találunk az üzletekben, főként a hipermarketekben, nagyobb áruházláncokban. A kalciummal dúsított élelmiszerek listáján szerepelnek húskészítmények, mint például a félkész baromfitermékek, valamint gabonaalapú termékek, müzlik is. Ezeken kívül természetesen több tejtermék is rendelkezik nagyobb kalcium-tartalomma az átlagnál, ilyen a Boci kalcium plusz körcikkes sajt és egyes joghurtok is. Ma már készítenek szójatejet/szójaitalt (esetleg rizsitalt) is ilyen formában, ennek előnye, hogy, azok is fogyaszthatják, akik laktózérzékenységben szenvednek.
Elsősorban a foszfornak a kalciumhoz viszonyított aránya, azaz a Ca:P arány, a lényeges csontritkulásban szenvedő betegek számára. A legideálisabb, ha ez az arány 1:1, vagy 1,5:1, ebben az esetben a foszfor segíti a kalcium csontokba való beépülését, és csökkenti a vizelettel távozó
1 Szakály S. – Schäffer B. – Szakály Z. – Keller B.: A stratégiai termékinnováció főbb területei az élelmiszer-gazdaságban. Élelmiszer, Táplálkozás és Marketing, 2006. 3(1): 37–46.
mennyiségét1. Ha a foszfor aránya meghaladja a kalciumét, akkor a magas szérum-foszforszint csökkentését célzó mechanizmusok révén a kalcium felszabadul a csontokból. Az ember foszforszükséglete: 800 mg/nap.
Nagy foszfortartalmú élelmiszereink: kólafélék, szénsavas üdítőitalok, ömlesztett sajtok, belsőségek, szárazhüvelyesek, készételek, konzervek, krémporok. A szénsavas üdítők savanyúságát általában foszforsavval szabályozzák, ezért ezek kalciumot képesek megkötni a szervezetben, meggátolva felszívódását. Egy-egy pohár szénsavas üdítő az ebéd után semlegesítheti az étkezés kalciumtartalmát. További foszforforrás a húsok, húskészítmények, olajos magvak.
Fluor
A fluor fokozza a csontképzést, fő szerepe a fogak és a csontok állományának kialakításában van, 95%-ban ebben a két szervben található is. Ha a lakóhelyünkön szolgáltatott vízben 1 mg/liternél kevesebb fluor van, akkor annak pótlásáról gondoskodni kell.
Napi fluorszükségletünk: 1,5 mg. Ez életkoronként és bizonyos állapotokban (például várandósság alatt) megváltozhat.
Források: halak, tea, ásványvizek.
Mangán, réz, magnézium
Mindhárom kedvezően hat a csontképzésre.
Valamennyi megtalálható például a dióban és a zöldborsóban.
D-vitamin
Szervezetünkben a D-vitamin növeli a kalcium-felszívódás hatékonyságát a belekből, csökkenti a szervezet kalciumürítését, valamint a vázrendszerben elősegíti a csontképzést. Feltételezhető, hogy az időskorúak D-vitamin ellátottsága nem megfelelő. Gyermek- és fiatal felnőttkorban napi 400 NE az ajánlott, idősebb korban napi 600–800 NE. D-vitamin hiányában a csontok rendellenesen fejlődhetnek, deformálódhatnak. Gyermekkorban angolkórról, felnőttek esetében osteomalachiáról (csontlágyulásról) beszélünk ez esetben. Az állati eredetű élelmiszerek D2- és D3-vitamint tartalmaznak, amíg a növényi eredetűek csak D2-vitamint. Az emberi szervezet számára elsősorban a D3-vitamin hasznosítható, mely ultraibolya-sugárzás hatására képződik
D-vitaminforrások: belsőségek, tojás, tej, tejtermékek, halolaj.
K-vitamin
A K-vitaminnak szerepe van a csontfehérje-szintézisében és a csont mátrixának kialakításában. K-vitamin hiányában a károsodott fehérje nem képes megkötni az ásványi kristályokat. (A csont és ér biológiai anyagcsere-folyamataiba tartozó fehérjék közül néhány ismerten vagy feltételezetten K-vitamin dependens. Az osteoporosis patogenezisébe ismeretlen módon bekapcsolódó osteokalcin összefügghet a szuboptimális K-vitamin státusszal, amelynek következménye a gyenge, csökkent karboxiláció és valószínűleg diszfunkció is.) Ezen állapot kialakulhat túlzott antibiotikum fogyasztás következtében is.
További szolgáltatásaink
![Máltai Szeretetszolgálat](img/assets/nurse-head.png)
Ápolási feladatok
Aenean cursus imperdiet nisl id fermentum. Aliquam pharetra dui laoreet vulputate dignissim. Sed id metus id quam auctor molestie eget ut augue.
Tovább![Máltai Szeretetszolgálat](img/assets/facebook-placeholder-for-locate-places-on-maps.png)
Térképes szolgáltatás kereső
Aenean cursus imperdiet nisl id fermentum. Aliquam pharetra dui laoreet vulputate dignissim. Sed id metus id quam auctor molestie eget ut augue.
Tovább![Máltai Szeretetszolgálat](img/assets/health-care.png)
Lelki támogatás
Aenean cursus imperdiet nisl id fermentum. Aliquam pharetra dui laoreet vulputate dignissim. Sed id metus id quam auctor molestie eget ut augue.
Tovább![Máltai Szeretetszolgálat](img/assets/cereals.png)
Életmód és táplálkozás
Aenean cursus imperdiet nisl id fermentum. Aliquam pharetra dui laoreet vulputate dignissim. Sed id metus id quam auctor molestie eget ut augue.
Tovább![Máltai Szeretetszolgálat](img/assets/boy-with-tie-talking.png)
Gondozási tanácsadás
Aenean cursus imperdiet nisl id fermentum. Aliquam pharetra dui laoreet vulputate dignissim. Sed id metus id quam auctor molestie eget ut augue.
Tovább![Máltai Szeretetszolgálat](img/assets/icon-jog.png)
Jogi tanácsadás
Aenean cursus imperdiet nisl id fermentum. Aliquam pharetra dui laoreet vulputate dignissim. Sed id metus id quam auctor molestie eget ut augue.
Tovább