A kialakult osteoporosis dietoterápiájának főbb jellemzői
A már kialakult osteoporosis terápiájában a gyógyszeres kezelést és a gyógytornát – az eredményesség érdekében – érdemes dietoterápiával is kiegészíteni. E megoldásnak kiegészítő szerepe van a többi kezelési forma mellett, azonban jelentősége rendkívül nagy.
-
a megfelelő kalcium-, fehérje- és vitamin-ellátás,
-
a folyamatos csontvesztés megakadályozása, a csontminőség javítása,
-
a megfelelő energiabevitel és az étrend optimális tápanyag-összetételnek biztosítása.
A diétára jellemző tápanyagtartalom:
Energia: Az étrend energiatartalmának a beteg tápláltsági állapotához kell igazodnia. Főleg idősebb korban, de a betegség bármely szakaszában találkozhatunk a súlyos alultápláltság kórképével, ilyenkor az osteoporosissal küzdők esetében is – ahogy számos betegségben szintén – szájon át fogyasztható, iható klinikai tápszerek fogyasztása javasolt. Itt megemlítendő, hogy a tápszeres pótlást fokozatosan kell végezni, különben a tápszer ozmolalitása miatt a betegnél problémák jelentkezhetnek, leggyakrabban hasmenés alakul ki.
Fehérje: 1 g/ttkg/nap (12 E%). A fokozott fehérjebevitel megnöveli a kalcium ürítését a vizelettel. Ennek ellenére oda kell figyelnünk, mert a kielégítő mennyiségű esszenciális aminosavat tartalmazó fehérje bevitele nélkülözhetetlen az optimális csontképződéshez. A fehérjehiányos táplálkozás is könnyen osteoporosishoz vezethet1, valamint a minőségi éhezés a malnutrició kockázatával is számolni kell, főleg idősek körében.
1 Tamaki, H. – Sun, L. – Ohta, Y. – Katsuyama, N. – Ishimaru, T. – Chinen, I.: Running Inhibits Osteoporosis Induced by Protein-deficient (PD) Food Intake. Biosc., Biotechnol. Biochem, 2004. 68(7): 1878–1580.
___________
Tamaki, H. – Sun, L. – Ohta, Y. – Katsuyama, N. – Ishimaru, T. – Chinen, I.: Running Inhibits Osteoporosis Induced by Protein-deficient (PD) Food Intake. Biosc., Biotechnol. Biochem, 2004. 68(7): 1878–1580.
Zsír: 1 g/ttkg/nap (maximum 30 E%). A zsírok nagy mennyiségben történő fogyasztása a kalcium hasznosulását ronthatja. A hosszú szénláncú telítetlen zsírsavak (növényi olajok, halolaj) a kalciummal oldhatatlan szappant képeznek, ezt is érdemes figyelembe venni.
Szénhidrát: 4-6 g/ttkg/nap (58 E%). Ezeken kívül oda kell figyelni az ásványi anyagok közül elsősorban a kalcium- és foszforbevitelre, jótékony hatású a fluor-, mangán-, réz- és magnéziumbevitel optimális szinten tartása is.
A kalciumnak az osteoporosis prevenciójában és kezelésében is egyaránt szerepe van, mert regenerálni, erősíteni képes a csontok szerkezetét1. A kalciumszükséglet különbözik gyermek és felnőttek esetében, továbbá bizonyos állapotokban, betegségekben megnövekedhet ez az igény2:
-
0–6 hónapos korban: 210 mg/nap
-
7–12 hónapos korban: 270 mg/nap
-
1–3 éves korban: 500 mg/nap
-
4–8 éves korban: 800 mg/nap
-
10-18 éves korban: 1300 mg/nap
-
Nők 19 éves kortól menopauzáig:1000 mg/nap
-
Nők menopauza után: 1300 mg/nap
-
Férfiak 51 éves korig: 1000 mg/nap
-
Férfiak 51 év felett: 1200 mg/nap
-
Várandós nők (az utolsó trimeszterben): 1300 mg/nap
-
Szoptató nők: 1300 mg/nap
-
Osteoporosis esetén: 1500 mg/nap
Várandósság alatt a megfelelő kalciumbevitel csökkenti a preeclampsia és a kis születési testtömeg kialakulásának kockázatát3.
Magyarországon a hatvan év feletti lakosság kalcium-bevitele alig haladja meg a 600 mg/nap mennyiséget, azonban fiatal felnőttkorban is csak a férfiak esetében éri el a 800 mg-ot naponta4.
Ha a magyar lakosok a megszokott táplálkozásukat kiegészítenék fél liter tejjel, ezzel pótolni lehetne a hiányzó 600 mg-nyi kalciumot (fél liter tej kalciumtartalma 600 mg). A megfelelő mennyiségű kalcium biztosítása azért is lényeges, mert optimális körülmények között a elfogyasztott élelmiszer kalciumtartalmának csak 30–40%-a szívódik fel és hasznosul.
1 Stransky, M. – Rysavá, L.: Nutrition as Prevention and Treatment of Osteoporosis. Physiol. Res., 2009. 58 (Suppl. 1): S7–S11.
2Yates, A. A. – Schlicker, S. A. – Suitor, C. W.: Dietary reference intakes: the new basis for recommendations for calcium and related nutrients, B vitamins, and choline. J. Am. Diet. Ass., 1998. 98(6): 699–706.
3 Greiner, T.: Vitamins and minerals for women: recent programs and intervention trials. Nutr. Res. Pract., 2011. 5(1): 3–10.
4 Lelovics Zs. – Pap A. – Valló Á. – Vági Zs.: Életmódtanácsok csontritkulásos betegeknek. Budapest: Galenus, 2011. 7–15. o.
_____________
2 Stransky, M. – Rysavá, L.: Nutrition as Prevention and Treatment of Osteoporosis. Physiol. Res., 2009. 58 (Suppl. 1): S7–S11.
3Yates, A. A. – Schlicker, S. A. – Suitor, C. W.: Dietary reference intakes: the new basis for recommendations for calcium and related nutrients, B vitamins, and choline. J. Am. Diet. Ass., 1998. 98(6): 699–706.
4 Greiner, T.: Vitamins and minerals for women: recent programs and intervention trials. Nutr. Res. Pract., 2011. 5(1): 3–10.
5 Lelovics Zs. – Pap A. – Valló Á. – Vági Zs.: Életmódtanácsok csontritkulásos betegeknek. Budapest: Galenus, 2011. 7–15. o.
A tej és tejtermékek kalciumtartalma különösen kedvező. Ezen felül pedig tartalmaz olyan anyagokat, melyek elősegítik ezen ásványianyag felszívódását és csontokba épülését. Ilyen anyagok a D-vitamin, a laktóz, a csontanyagcserében szerepet játszó fehérjék, az A-vitamin, a magnézium, a foszfor és a tejsav. Az utóbbi években a tej fontossága vitatottá vált, mert a pasztőrözés és a finomító eljárások során kalciumtartalma csökkenhet.
A parajnak és a szárazbabnak közel annyi a kalciumtartalma, mint a tejnek, de figyelembe kell vennünk, hogy a növényekben lévő oxál- és fitinsav (szárazhüvelyesek, búzakorpa) oldhatatlan komplexet képez a kalciummal, és így csökkenti a felszívódását.
Nagy kalciumtartalmú ásványvizek is kaphatóak, ilyen az Apenta, a Fonyódi, a Kékkúti, a Kristályvíz, a Harmatvíz, a Parádi víz és a Mohai Ágnes.
Természetes kalciumforrások
Tej és tejtermékek, kemény sajtok, puhatestűek (kagylófélék, csiga), sprotni, szardínia, tojássárgája, zabpehely, szójacsíra, szezámmag, mandula, mogyoró, algák, hüvelyesek, a citrusfélék belső héja, datolya, mazsola, napraforgómag, zeller, sárgarépa, zöldborsó, póréhagyma, a zöld levelű zöldségek és a káposztafélék (leginkább a karalábé) levelei.
Az alábbi nyersanyagokkal 600 g-mal növelhetjük étrendünk kalciumtartalmát:
-
40 g petrezselyemzöld,
-
50 g tejpor,
-
56 g Boci kalcium plusz sajt,
-
65 g Mozzarella,
-
65 g mák,
-
75 g zsíros sajt,
-
90 g szezámmag,
-
180 g szardínia,
-
200 g baromfifelvágott,
-
220 g lazac,
-
400 g szója,
-
500 g tej.
Ételek, amelyek fogyasztásával 600 mg-mal növelhetjük az étrend kalciumtartalmát:
-
egy adag rántott sajt,
-
egy adag mákos guba,
-
egy adag juhtúróval rakott karfiol,
-
másfél adag parajfőzelék,
-
másfél adag mákos tiroli rétes,
-
másfél adag lengyeles brokkoli reszelt sajttal,
-
másfél adag gombás-kefires sajtsaláta,
-
két adag tejbedara,
-
két adag diós guba,
-
két adag mákos tészta,
-
két adag tejberizs,
-
két adag madártej,
-
két adag sajtmártás.
A 8. táblázat néhány élelmiszer kalciumtartalmát mutatja, példákat ad minden élelmiszercsoportból, így segíti az eligazodást a termékek választásánál/vásárlásánál.
8. táblázat. Élelmiszerek kalciumtartalma [mg/100 g]
tejpor |
1200 |
mandula |
238 |
sóska |
113 |
szárított vargánya |
65 |
mák |
968 |
fogas |
210 |
banán |
110 |
kelkáposzta |
57 |
Parmezán sajt |
850 |
dióbél |
202 |
mazsola |
110 |
vörös ribiszke |
57 |
Eidami sajt |
800 |
szójaliszt |
200 |
bab |
106 |
borsó |
49 |
Ementáli sajt |
800 |
kakaópor |
140 |
gesztenye |
95 |
méz |
40 |
Anikó sajt |
600 |
paraj |
133 |
tojássárgája |
80 |
fejes káposzta |
33 |
Trappista sajt |
600 |
busa |
130 |
zabpehely |
71 |
sonkaszalámi |
32 |
mogyoró |
290 |
teljes tehéntej |
120 |
csipke-bogyóíz |
70 |
Bakonyi barna kenyér |
30 |
olajos hal |
270 |
joghurt, aludttej, kefir |
120 |
hek |
69 |
vöröshagyma |
30 |
petrezselyem zöldje |
245 |
fölözött tehéntej |
114 |
pörkölt tökmag |
66 |
sovány sertéshús |
17 |
Kalciummal dúsított élelmiszerek
Magyarországon több mint tizenöt éve kezdődött olyan tejtermékek, majd hús- és gabonaalapú élelmiszerek kidolgozása, amelyek bioaktív kalciumban úgy gazdagítottak, hogy a kiegészítés hatására ideálissá, illetve pozitívvá vált az egyébként negatív Ca:P arányuk (l. Foszfor c. fejezet)1.
Napjainkban már többféle kalciummal dúsított terméket találunk az üzletekben, főként a hipermarketekben, nagyobb áruházláncokban. A kalciummal dúsított élelmiszerek listáján szerepelnek húskészítmények, mint például a félkész baromfitermékek, valamint gabonaalapú termékek, müzlik is. Ezeken kívül természetesen több tejtermék is rendelkezik nagyobb kalcium-tartalomma az átlagnál, ilyen a Boci kalcium plusz körcikkes sajt és egyes joghurtok is. Ma már készítenek szójatejet/szójaitalt (esetleg rizsitalt) is ilyen formában, ennek előnye, hogy, azok is fogyaszthatják, akik laktózérzékenységben szenvednek.
Elsősorban a foszfornak a kalciumhoz viszonyított aránya, azaz a Ca:P arány, a lényeges csontritkulásban szenvedő betegek számára. A legideálisabb, ha ez az arány 1:1, vagy 1,5:1, ebben az esetben a foszfor segíti a kalcium csontokba való beépülését, és csökkenti a vizelettel távozó
1 Szakály S. – Schäffer B. – Szakály Z. – Keller B.: A stratégiai termékinnováció főbb területei az élelmiszer-gazdaságban. Élelmiszer, Táplálkozás és Marketing, 2006. 3(1): 37–46.
mennyiségét1. Ha a foszfor aránya meghaladja a kalciumét, akkor a magas szérum-foszforszint csökkentését célzó mechanizmusok révén a kalcium felszabadul a csontokból. Az ember foszforszükséglete: 800 mg/nap.
Nagy foszfortartalmú élelmiszereink: kólafélék, szénsavas üdítőitalok, ömlesztett sajtok, belsőségek, szárazhüvelyesek, készételek, konzervek, krémporok. A szénsavas üdítők savanyúságát általában foszforsavval szabályozzák, ezért ezek kalciumot képesek megkötni a szervezetben, meggátolva felszívódását. Egy-egy pohár szénsavas üdítő az ebéd után semlegesítheti az étkezés kalciumtartalmát. További foszforforrás a húsok, húskészítmények, olajos magvak.
Fluor
A fluor fokozza a csontképzést, fő szerepe a fogak és a csontok állományának kialakításában van, 95%-ban ebben a két szervben található is. Ha a lakóhelyünkön szolgáltatott vízben 1 mg/liternél kevesebb fluor van, akkor annak pótlásáról gondoskodni kell.
Napi fluorszükségletünk: 1,5 mg. Ez életkoronként és bizonyos állapotokban (például várandósság alatt) megváltozhat.
Források: halak, tea, ásványvizek.
Mangán, réz, magnézium
Mindhárom kedvezően hat a csontképzésre.
Valamennyi megtalálható például a dióban és a zöldborsóban.
D-vitamin
Szervezetünkben a D-vitamin növeli a kalcium-felszívódás hatékonyságát a belekből, csökkenti a szervezet kalciumürítését, valamint a vázrendszerben elősegíti a csontképzést. Feltételezhető, hogy az időskorúak D-vitamin ellátottsága nem megfelelő. Gyermek- és fiatal felnőttkorban napi 400 NE az ajánlott, idősebb korban napi 600–800 NE. D-vitamin hiányában a csontok rendellenesen fejlődhetnek, deformálódhatnak. Gyermekkorban angolkórról, felnőttek esetében osteomalachiáról (csontlágyulásról) beszélünk ez esetben. Az állati eredetű élelmiszerek D2- és D3-vitamint tartalmaznak, amíg a növényi eredetűek csak D2-vitamint. Az emberi szervezet számára elsősorban a D3-vitamin hasznosítható, mely ultraibolya-sugárzás hatására képződik
D-vitaminforrások: belsőségek, tojás, tej, tejtermékek, halolaj.
K-vitamin
A K-vitaminnak szerepe van a csontfehérje-szintézisében és a csont mátrixának kialakításában. K-vitamin hiányában a károsodott fehérje nem képes megkötni az ásványi kristályokat. (A csont és ér biológiai anyagcsere-folyamataiba tartozó fehérjék közül néhány ismerten vagy feltételezetten K-vitamin dependens. Az osteoporosis patogenezisébe ismeretlen módon bekapcsolódó osteokalcin összefügghet a szuboptimális K-vitamin státusszal, amelynek következménye a gyenge, csökkent karboxiláció és valószínűleg diszfunkció is.) Ezen állapot kialakulhat túlzott antibiotikum fogyasztás következtében is.
További szolgáltatásaink
Ápolási feladatok
Aenean cursus imperdiet nisl id fermentum. Aliquam pharetra dui laoreet vulputate dignissim. Sed id metus id quam auctor molestie eget ut augue.
TovábbTérképes szolgáltatás kereső
Aenean cursus imperdiet nisl id fermentum. Aliquam pharetra dui laoreet vulputate dignissim. Sed id metus id quam auctor molestie eget ut augue.
TovábbLelki támogatás
Aenean cursus imperdiet nisl id fermentum. Aliquam pharetra dui laoreet vulputate dignissim. Sed id metus id quam auctor molestie eget ut augue.
TovábbÉletmód és táplálkozás
Aenean cursus imperdiet nisl id fermentum. Aliquam pharetra dui laoreet vulputate dignissim. Sed id metus id quam auctor molestie eget ut augue.
TovábbGondozási tanácsadás
Aenean cursus imperdiet nisl id fermentum. Aliquam pharetra dui laoreet vulputate dignissim. Sed id metus id quam auctor molestie eget ut augue.
TovábbJogi tanácsadás
Aenean cursus imperdiet nisl id fermentum. Aliquam pharetra dui laoreet vulputate dignissim. Sed id metus id quam auctor molestie eget ut augue.
Tovább