A distressz: naponta hallunk róla, tudjuk, hogy van, mégis sok esetben úgy érezzük, tehetetlenek vagyunk vele szemben. Az az igazság, hogy azok védtelenebbek, akik nem tudatosan élik életüket, akik nem próbálnak meg életmódjukon saját maguk változtatni. Ha elhagyjuk magunkat, ha azt gondoljuk, nem számít, nem tudunk változtatni, ki vagyunk szolgáltatva másoknak, akkor ez fog beigazolódni: „akit nem sarkall az a törekvés, hogy javítson életkörülményein – mind egyformán boldogtalan.” (Selye János, 1983) Otthonunk kitűnő terepe lehet az első pozitív lépéseknek, melyek a jobb közérzethez, vidámabb kapcsolatokhoz, lelkileg kiegyensúlyozottabb élethez vezethetnek.

Selye János világhírű magyar származású tudós, (többek között) a megfelelő alkalmazkodással, a testi és szellemi egészséggel, a munka, szabadidő, életmód és stressz kapcsolatával foglalkozott. Stressz distressz nélkül című művét sokszor olvastam, és mindig tudott újat mondani. Az ő gondolatait felhasználva szeretnék rámutatni otthonunk és életmódunk jelentőségére.

1. Ha figyelünk magunkra, ha tudjuk, mi vált ki belőlünk negatív érzelmeket, hangulatot, akkor hatékonyabban tudunk tenni ellene. Ha nem szeretjük a reggeli kapkodást, keljünk kicsit előbb, vagy este készítsünk oda mindent, amire szükségünk lehet. Nagymamám minden este odakészíti a fát a kályhába, hogy reggel csak be kelljen gyújtani, a kávéjához is minden ott van a konyhaasztalán. Ő már bőven ráérne ezeket reggel megtenni, nem siet sehová, mégis másképpen indul a napja, hiszen csak leül a melegedő kályha mellé, és kellemesen elkortyolja a kávéját. Amiről tudjuk, hogy nem jó érzés, amit nem szeretünk, és tudunk rajta változtatni, azon változtassunk!

2. „A káros stressz elkerülésének legjobb módszere, ha olyan környezetet választunk magunknak, ami megfelel ízlésünknek, és olyan foglalkozást keresünk, amelyet kedvelünk és becsülünk.” (Selye, 1983)
Lássuk külön!

• Ízléses, megfelelő környezet: A fizikai környezet segíthet és akadályozhat is bennünket abban, hogy kiegyensúlyozottabban éljünk. Mi azt szeretnénk, hogy segítsen bennünket, ehhez pedig az szükséges, hogy felismerjük, mit szeretnénk látni és érezni magunk körül. Fogalmazzunk meg célokat, elvárásokat, melyekről úgy gondoljuk, kedvezően tudná befolyásolni környezetünket, és közvetve hangulatunkat is. (Higgyük el, már a végiggondolása pozitív hatással lesz pszichénkre, hiszen azokat a gondolatokat gyűjtjük magunk köré, melyeket szeretünk, ez pedig pozitív hangulati beállítódást eredményez.)

- Milyen színeket szeretünk magunk körül?
- Milyen bútorokat, tárgyakat?
- Hogyan kívánjuk élni otthonunkban a mindennapjainkat?
- Mi okoz örömet? Mi vidít fel? Stb.

• Kedvelt, becsült foglalkozás: Itt most ne csak a szakmánkra gondoljunk (persze az a legjobb, ha ebben is örömünk van), hanem mindenféle olyan tevékenységre, melyet szívesen végzünk: reggeli kocogástól a főzésen keresztül a zenehallgatásig minden belefér. Legyen rá módunk, legyen rá helyünk otthonunkban, mert ha ezeket nem tehetjük meg, máris belső feszültség keletkezik. A „tevékenység egyes fajtáinak gyógyító hatása van, és tulajdonképpen hasznosak a stressz rendszerének karbantartásában.” (Selye, 1983)

3. Kapcsolataink ápolása otthonunkban: A legtöbb stresszforrás kapcsolatainkból ered: családon belül és azon kívül (munkahely, szomszéd stb.). Akikkel közös otthonunkon osztozunk, azokkal, muszáj, hogy összehangoltan éljünk. Meg kell beszélni, közösen kialakítani azt az életmódot, ami mindenkinek megfelelő. Saját igényeinkhez, és közös tevékenységekhez is tervezzük otthonunkat! Az együttműködés, a közös élmények, a másik emberre figyelés pozitív energiát ad. Nagyobb az öröm együtt, és kevésbé fáj a rossz, ha van kivel megosztani. Fontosak a kapcsolatok életünkben, otthonunkban.

4. Önmegvalósítás, hasznos, tartalmas élet otthonunkban. – Már írtam arról, milyen fontos, hogy saját kitűzött céljainkat meg tudjuk valósítani, most itt is újra említeném. A pozitív stresszre, hajtóerőre, izgalomra szükségünk van. A semmittevés, a hasztalanság érzése pedig pszichológiailag is káros. Legyenek mindennapi, apró céljaink, és nagyobb, jövőre épülő céljaink – ezekért pedig tegyünk minden nap! Valaki egy kis kert kialakítását tűzi ki célként, másik ember azt, hogy nagyobb házba költözzön, vagy regényt írjon. Legyenek hasznos mindennapjaink, ettől önbecsülésünk, önértékelésünk is nő, és ellenállóbbak leszünk a stresszel szemben is!
Higgyünk abban, hogy néhány életmód-béli és lakberendezéssel megvalósított változtatással elérhetjük, hogy pozitív pszichológiai változás is történjen életünkben.

Laky J. Eszter

Forrás: http://www.tutiszoba.hu/terszemle/eletmod/156-otthonunk-a-distressz-ellen