Karácsony közeledtével a beteg ember számára sokszor kérdés, hogyan is ajándékozzon ő? Zsófi a spontaneitás, ötletesség mintaképe. Az igazi ajándék számára az alkotás. Nemcsak alkotni szeret, nagy lelkesedéssel adja tovább az alkotás örömét, fortélyait. Vallja, hogy alkotni minden ember képes, még a betegágyban is! Elég hozzá, hogy elhiggyük: egy kis fantázia, egy érdekes kis tárgy, sok szeretet, és minőségi idő receptjével is nagy örömet okozhatunk szeretteinknek.
- Mit jelent Önnek az ajándékozás?
Zs.: - Az ajándékozás számomra negatív szóvá vált. Mindenki mindenkit ajándékoz, ez már szinte a mennyiségről szól, és kötelességgé válik. Felhalmozódnak a sekélyes kacatok, felszínes ajándékok tömege vesz körül bennünket. Ezért ebben az értelemben én nem igen szeretek ajándékozni, de ajándékot kapni sem. Inkább adni szeretek. Az a legjobb, ha úgy tudok adni, vagy úgy kapok, ami valami spontán és személyre szóló dolgot jelent: azt adni, aminek valóban örül a másik, és akkor, amikor annak az ajándéknak leginkább az "ideje van". Persze, vannak alkalmak, amikor "kell" ajándékozni, de mindig a másik személye a lényeg, és arra próbálok figyelni, hogy az ajándékozásnak pozitív tartalma legyen számomra is, és a másik számára is.
- Hogyan választja meg az ajándék számára "alkalmas időt"?
Zs.: - Nálunk a családban kialakult egy nagyon jó szokás. Azt tapasztaltuk, hogy pl. a születésnapok előtt kényszeredetten próbálunk ajándékokat találni, de sokszor ránk száll a nagy sötét köd, és nem jut eszünkbe semmi. Ezért bevezettük, hogy a szülinaptól, névnaptól teljesen függetlenül adunk ajándékot a családtagnak. Akkor, amikor éppen valamiről eszembe jut az illető, és tudom, hogy éppen akkor olyan dolgot ajándékozhatok neki, ami az ő számára is fontos. Amikor átadom ezt a "spontán" ajándékot, azt mondom neki: "boldog születésnapot!" Az ajándékozó felszabadul az alkalom kényszere alól, aki pedig az ajándékot kapja, igazi meglepetést él át, és tényleg azt kapja, amire szüksége van. Ez lehet egy tárgy, vagy egy élmény…
- Szép szokás ez, mert arra utal, hogy a számunkra fontos másik személyt bármikor jó megünnepelni.
Zs.: - Igen. A spontaneitás, a szabadság nagyon jó ebben. Én nem szeretem, amikor az adás pl. egy alkalom miatt egyfajta kényszer. Valójában az együttlét maga az igazi ajándék!
- Manapság egyre nagyobb az érdeklődés a kreatív, saját kezűleg gyártható ajándékok iránt.
Zs.: - Én is alkotó ember vagyok, és jobban szeretem a kézműves dolgokat. Ez leginkább Karácsonykor kerül előtérbe. Számomra szinte nagyobb öröm maga az alkotás, mint az ajándékozás. Tulajdonképpen már egész évben sok kreatív dolgot készítek, van, amelyik éppen Karácsonykor találja meg a "gazdáját". Az alkotás maga az életem része, így, ami elkészül, mindig egy kis darab belőle.
- Sokan esnek abba a hibába, hogy a Karácsony a vásárlásról szól. Egyik helyről a másikra futnak. Miért jó alkotni valamit? Miért jobb, mint vásárolni? Miért éri meg?
Zs.: - A kézzel készített ajándékhoz idő és egyfajta "belső" energia kell. Ki kell találnom, hogy amit alkotok, hogyan, és miért kapcsolódik a másikhoz. Ezenkívül minőségi időt kell rá szánni - és ezalatt is szinte "kapcsolatban vagyunk" azzal, akinek az ajándék készül. Benne van az alkalom hangulata, és hogy miért készül. Az alkotás születése egyfajta "szellemiséget", ráhangolódást, a másik felé fordulás lelkületét is jelenti. De érdekes módon megtörtént már velem az, hogy mire elkészült a nagy mű, kiderült, hogy tulajdonképpen valaki másnak készült, nem annak lett a legmegfelelőbb, akinek először gondoltam.
- Hogyan érdemes megtervezni az alkotó, kreatív munkát?
Zs.: - Én azt tapasztalom, hogy az alkotás már az előtt megszólít, hogy leülnék az asztal mellé. Ahogy járok a világban, észre veszek egy érdekes tárgyat, amit jó lenne kidíszíteni, vagy egy kavicsot, ami önmagában jelenthet valamit, vagy beleillik egy nagyobb egészbe. Megszólítanak a természet alkotóelemei, vagy a használati tárgyak. Előfordul az is, hogy megtetszik valami, és évekig a polcomon pihen, aztán egyszer csak ráébredek, mire való, hogyan formálhatom tovább. Nagyon fontos az anyag, ami meghatározza a vele való munkát, technikát is. Sokat segíthetnek a minták, másutt látott ötletek. Nyitott szemmel kell járnunk.
- Alkotó szemmel látod a világot. Érdemes úgy járni-kelni, hogy időt, teret adjunk magunkban a rácsodálkozásra, arra, hogy észrevegyük a körülöttünk levő kreativitásra ösztönző lehetőségeket.
Zs.: - Igen, az "én" világomban folyamatosan jelen van ez a látásmód, amit még gyerekkorunkban édesanyánktól tanulhattunk.
- Nem mindenkinek van erre indíttatása. Ha valaki folyamatosan nem is tudja alkalmazni a kreatív, szemlélődő attitűdöt, de szeretne alkotni időnként, mire figyeljen a folyamat megtervezésekor?
Zs.: - Első körben érdemes otthon körülnézni. Sok felhasználható dolog vesz körül bennünket. A kreatív boltokban nagyon sok szép alapanyag van, de mielőtt egy vagyont elköltünk ott, nézzünk körül. Kezdjük kisebb dolgokkal. Jó ötleteket adhatnak mások által készített minták, megoldások. Ha új technikát szeretnénk megtanulni, érdemes elmenni egy-egy alkotó tanfolyamra. Sok kezdeti hibát elkerülhetünk így, hiszen nem ismerjük az anyagokat, ráadásul közösségben alkotni külön élmény. Ezen kívül ha valami nem sikerül, egyedül könnyen feladjuk, pedig szerintem nincs tehetségtelen ember. Ezek a - például kreatív boltok által szervezett - tanfolyamok sokszor költséghatékonyabbak is, hiszen az áruk tartalmazza a felhasználható alapanyagokat - tehát nem veszünk meg belőlük egy egész dobozzal, és csak annyit használunk, amennyire szükségünk van. A minőségi anyagok drágák, és lehet, hogy egy-egy alkotás után már nem használjuk fel őket.
Ha fáradt vagyok, vagy letört, rossz kedvű, kimondottan jót tesz az alkotás. Ha csak egy kis időre is ülök le mellé, feltölt pozitív energiával. Segít újra megtalálni a belső erőforrásaimat.
A közös alkotás döbbentett rá, hogy miért is voltak olyan fontosak régen a közös téli munkák, összejövetelek, például a kukorica morzsolás, közös kézimunkázás… A karácsonyi időben, ha sok ajándékot akarunk készíteni, jó élmény megtapasztalni, hogy nem vagyunk egyedül, és megkönnyítjük egymás terheit.
Vannak olyan alkalmak, amikor többen, idősekkel együtt alkotunk. Mindenki fizikai, szellemi állapotát figyelembe veszem, amikor megtervezem a közös alkotást. A részt vevők is szabadok abban, hogy milyen "feladatot" akarnak, tudnak megcsinálni. Mindenki képes alkotni, akármilyen legyen is az állapota. Azt tapasztalom, hogy az idősek, betegek, vagy a gyerekek is átélik az alkotás jótékony hatásait. Mindenkit biztatok arra, hogy merjen nagyot álmodni!
T. M.
Kép: tészta angyalkák - száraz tésztából, ragasztóval és egy kis festékkel. Pillanatok alatt elkészül, és amilyen kicsi, olyan nagy örömet tud okozni .