„Ha luxusnak tartod a rendszeres testmozgást, próbáld ki, milyen betegnek lenni” – vallja Ambruzs Dulcinea. A hívő személyi edző szerint keresztényként is egy élet áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy jól sáfárkodjunk az egészségünkkel. Az ő hivatása, hogy ebben segítsen az átlagembereknek.
Ha meghallják az edzőterem szót, sokaknak a kemény fizikai megterhelés, a természetellenesen duzzadó izmok, az emberi izzadsággal elkevert pára és a megemelhetetlen súlyok tompa puffanása jelenik meg képzeletében. Majd gyorsan levonják a következtetést: nekik semmi keresnivalójuk ilyen helyen, igaz, azt azért elismerik, egy kis mozgás rájuk is ráférne.
Egyre többen felismerik ugyanakkor azt is, hogy nemcsak a fotel és a vigasztaló rágcsálnivalók avagy a szteroidokkal felpumpált idomok két véglete közül választhatnak. Az egészség ma már nem csak a betegség kapcsán kerül szóba, és a táplálkozási tanácsokat sem csupán a fogyókúra idején készek megfogadni a változtatni vágyók. Nem is beszélve a sportról, amely egyre inkább része az átlagember hétköznapjainak, legyen szó a futásról, a kerékpározásról vagy akár csak egy-egy rendszeresen beiktatott, kiadós sétáról.
Keményebb dió, amikor valakinek valamilyen tartós vagy átmeneti egészségügyi probléma miatt kell visszaszereznie az irányítást a teste fölött. Ez már nem mindig megy segítség nélkül, ahogy az sem, ha valaki komolyabb súlyfeleslegtől szeretne megszabadulni. Az életmódváltás vagy a test személyre szabott, rövidebb vagy akár élethosszig tartó gondozása megfelelő szakemberekre támaszkodva könnyebb és biztosabb, mint egyedül, szaktudás és tapasztalat nélkül.
Ambruzs Dulcinea személyi edzőként dolgozik Budapesten. Fiatal kora ellenére rábízták egy fitneszstúdió vezetését, ahol munkatársaival személyi edzéseket is tartanak. Emésztési problémával, gerincbántalommal, túlsúllyal és mozgásszervi panaszokkal küszködők is fordultak már hozzá, hogy segítsen a mindennapjaikat megkeserítő problémák leküzdésében. A rendszeres, kitartó munkában hisz, és csodaszerek helyett egészséges életmódról beszél, amelynek nemcsak átmenetileg része a sport, hanem azután is, hogy megszűntek a panaszok. „Nem sportolókkal foglalkozom, hanem átlagemberekkel. A vendégeimnek heti háromszori testedzést szoktam javasolni, és mindig elmondom: azon felül is érdemes minél több alkalmat megragadni a mozgásra. Egy-egy sportolással töltött óra pozitív hatásait ugyanis a nap további 23 órájában is érezni fogjuk” – mondta érdeklődésünkre.

A hívő edző kalandos utazásként fogja fel azt a heteken, hónapokon vagy akár éveken át tartó folyamatot, amelyen végigkíséri a hozzá fordulókat. A heti többszöri testedzés különböző fázisaiban edző és edzett elkötelezetten kell hogy együttműködjenek a cél érdekében – előbbi szakmai tapasztalatával és törődésével, utóbbi pedig őszinteségével és kitartásával. „Csodálatos eredmények születnek ebből, amelyek további motivációt jelentenek a vendégeim számára” – mondja.
A sport már önmagában is áldás – fűzi hozzá. Sokan stresszesen jönnek az edzésre, majd elkezdenek a gyakorlatra koncentrálni, így minden más megszűnik körülöttük, végül felfrissülve távoznak. A sport hatására jobban bírják a hétköznapokat, nő az állóképességük, frissebbek, mozgékonyabbak – sorolja. „Az első és legfontosabb, amiért megéri mozogni, hogy hosszú életet élhessünk. Sokan szkeptikusak az edzésre fordított időt, energiát és pénzt illetően, de ha bárki azt gondolja, hogy a fitnesz drága, akkor próbálja ki, milyen betegnek lenni. A halálozási listák első helyein olyan krónikus betegségek szerepelnek, amelyek a helytelen életmód következményei. Az ülőmunka és az egészségtelen étkezés a leggyakoribb civilizációs ártalmak és a betegségek kialakulásának vezető okai. Heti háromszori sporttal jelentősen csökkenthető a megbetegedések kockázata, vagyis életre szóló befektetés törődni az egészségünkkel.”
A cikk folytatása itt olvasható: http://www.parokia.hu/v/ep-testben-ep-lelek/
Forrás: www.parokia.hu