Készítési mód:
A brokkolit megtisztítjuk, rózsáira szedjük, és alaposan megmossuk. Enyhén sós, forrásban lévő vízbe tesszük, és puhára főzzük. Leszűrjük, és margarinnal kikent tűzálló tálba tesszük.
Besamel mártást készítünk: a vajat felmelegítjük, beletesszük a lisztet, és habzásig hevítjük (nem pirítjuk meg!). A tűzről levéve állandó keverés közben hozzáöntjük a forró tejet, és simára keverjük. Sóval, szerecsendióval, fehérborssal ízesítjük, és lassú tűzön besűrítjük. A tojássárgáját összekeverjük a tejföllel, és az alapmártásunkhoz keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verve lazán, hogy ne törjön össze, szintén belekeverjük. Az egészet a brokkolira öntjük, reszelt sajttal megszórjuk, és előmelegített sütőben pirosra sütjük.
nyersanyag | mennyiség |
brokkoli | 200 g |
margarin | 10+5 g |
liszt | 10 g |
tej | 100 g |
tojás | 1/2 db |
tejföl | 20 g |
Trappista sajt | 10 g |
Ízesítéshez felhasznált anyagok: 2 g só, szerecsendió, fehérbors
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
313 kcal | 17,4 g | 23,9 g | 18,3 g |