Az optimális testtömeg kialakításához illetve annak fenntartásához elengedhetetlen a megfelelõ táplálkozás. Az alapanyagcseréhez képest a fizikai tevékenységhez szükséges energiát többszörös energiafelhasználás jellemzi. A fizikai tevékenységhez szükséges energia függ az elvégzendõ munka típusától és idejétõl, az azt végzõ személy általános állapotától, életkorától, nemétõl, de még a környezet hõmérsékletétõl is. Minden környezeti tényezõt nem tudunk figyelembe venni, de általánosságban elmondható, hogy a könnyû fizikai munkát végzõ személy alapanyagcseréje kb. másfélszer, az igen nehéz fizikai munkát végzõé 1,9-szer nagyobb.
Energetikai alapok
Az adenozintrifoszfát (ATP) az izommûködés közvetlen üzemanyaga. Az izmok rendelkeznek saját energiaraktárakkal: a szervezet könnyen mobilizálható energiabázisa
Az izom-összehúzódás során a nagy energiatartalmú ATP kisebb energiatartalmú adenozindifoszfáttá (ADP) bomlik le. A felszabaduló energiát hasznosítják az izmok. Az izommunka során felhasznált energia nagy része (75–80%) hõ formájában szabadul fel, a felhasznált energiának csak kb. 20–25 százalékát hasznosítják az izmok. Az ATP-szintézis történhet kreatinfoszfátból, glükózból, bizonyos aminosavakból és szabad zsírsavakból – az izommunka idõtartamától és intenzitásától függ, hogy mely energiaforrások felhasználásából nyer ATP-t a szervezet. Optimális helyzetben elegendõ mennyiségben áll rendelkezésre glükóz, hiszen a glükóz elégetése által egy perc alatt tízszer annyi energia termelõdik, mint ha ugyanezt szabad zsírsavakból történne. A zsírsavak eredményezik a legkevesebb energiát, de a raktárzsírok szinte kimeríthetetlenek. A glikogénraktárak kb. másfél–két óra intenzív terhelés energiaszükségletét tudják tárolni – táplálékfelvétel nélkül.
Szabadidõs tevékenységek és a munkavégzés energiaigénye
A fizikai tevékenységeket a köztudatban is ismert és használt kategóriákba soroljuk. Nehéz egzaktul meghatározni a munkavégzés típusát, így három további szinttel árnyalható a besorolás: nem aktív, mérsékelten aktív, igen aktív szint, így összesen kilenc különbözõ energiaigényû kategóriát dolgoztak ki a szakemberek.
Könnyû munkavégzésnek nevezzük azt, ha a teljes oxigénfogyasztás kétszerese a nyugalmi értéknek, azaz 0,5 l/perc és az energiatermelés 605 kJ/óra (145 kcal/óra). Ilyen munkát végeznek pl. az irodai dolgozók, tanulók, szellemi foglalkozásúak.
Közepes munkavégzés során a teljes oxigénfogyasztás a nyugalmi érték 2–4-szerese (0,5–1,0 l/perc és az átlagos energiaigény 627–1250 kJ/óra (150–300 kcal/óra). Ebbe a kategóriába soroljuk a nem gépesített házimunkát, mûszerészek munkáját, kézmûipari tevékenységet stb.
Nehéz munkában a teljes oxigénfelhasználás a nyugalmi érték 4–8-szorosa (1,0–2,0 l/perc), a teljes energiaigény 1250–2500 kJ/óra (300–600 kcal/óra). Ide sorolható a mezõgazdasági munkák jelentõs része, a nem gépesített nehézipari munkák stb.
A munkavégzés energiafelhasználását meghatározó faktorok az 1. és 2. táblázatból olvashatók le.
1. táblázat. Felnõttek napi energiaszükségletét meghatározó faktorok
szabadidős tevékenység |
Férfi |
Nő |
||||
könnyű |
mérsékelt |
nehéz |
könnyű |
mérsékelt |
nehéz |
|
fizikai munka |
fizikai munka |
|||||
nem aktív |
1,4 |
1,6 |
1,7 |
1,4 |
1,5 |
1,5 |
mérsékelten aktív |
1,5 |
1,7 |
1,8 |
1,5 |
1,6 |
1,6 |
igen aktív |
1,6 |
1,8 |
1,9 |
1,6 |
1,7 |
1,7 |
Példa: Egy 30 éves,
1500 kcal × 1,6 = 2400 kcal
2. táblázat. Különbözõ tevékenységek energiaigényének korrekciós faktora
|
faktor |
|
|
férfiaknál |
nőknél |
alvás |
1,0 |
1,0 |
fekvés |
1,2 |
1,2 |
nyugodt ülés |
1,2 |
1,2 |
aktivitás ülve, pl. varrás |
1,4 |
1,5 |
nyugodt állás |
1,4 |
|
séta |
|
|
lassú ütemben |
2,8 |
3,0 |
normál ütemben |
3,2 |
3,4 |
|
3,5 |
4,0 |
séta hegynek felfelé |
|
|
lassú ütemben |
4,7 |
|
normál ütemben |
5,7 |
4,6 |
gyors ütemben |
7,5 |
6,6 |
|
6,7 |
6,0 |
háztartás |
|
|
takarítás |
|
2,7-3,7 |
mosás |
|
3,0 |
vasalás |
|
1,4 |
mosogatás |
|
1,7 |
kertsöprés |
|
3,5 |
főzés |
|
1,8 |
irodai munka |
|
|
ülő |
1,3 |
1,7 |
állás, járkálás |
1,6 |
|
könnyű labdajátékok |
2,2–4,4 |
2,1–4,2 |
tánc |
4,4 |
4,2 |
Az energiaigény változásai
A szervezet energiaigénye a korrekciós faktorok figyelembe vétele mellett sem állandó, pontosan meghatározható. Az energiaigény folyamatosan változik, a szervezet alkalmazkodni próbál az őt érő különböző környezeti hatásokra. Ennek mértéke eltérő. A fent már említett tényezők mellett az energiaigényt meghatározza a szervezetet érő stressz mértéke, várandósság, szoptatás stb. Az energiaigényt nagymértékben befolyásolják a különböző betegségek és az orvosi beavatkozások is (3. táblázat).
3. táblázat. Az energiaigényt módosító egyéb tényezők
Állapot |
Korrekciós faktorok |
láz |
0,13/minden emelkedett °C-fok |
műtét |
1,0-1,2 |
trauma |
1,2-1,4 |
sepszis |
1,2-1,8 |
immobilizáció |
1,2 |
Irodalom
1. Dietary Reference Values for Food Energy and Nutrients for the United Kingdom. Report on Health and Social Subjects, 41. London. HMSO, 1991. · 2. Vági Zs. – Lelovics Zs.: A szervezet energiaforgalma. Élelmezés, 2011. 3: 36–37. · 3. Energy and protein requirements. WHO Techn. Rep. Series 724. Geneva, 1985.