A C-vitamin vagy kémiai nevén L-aszkorbinsav egy kristályos szerkezetű fehér vagy halványságra, vízben és alkoholban jól oldódó por. Erősen redukáló hatású, hő hatására elbomlik, levegőn gyorsan oxidálódik. Az embert, a denevért, néhány madárjajt és a tengeri malacot leszámítva minden gerinces élőlény és a növények is képesek szintetizálni.

 

A C-vitamin a szervezetben

Az aszkorbinsav a sejtek biokémiai folyamataiban, mint antioxidáns vesz részt, ez adja elsőrendű biológiai jelentőségét. Szükséges a vas felszívódásához, valamint az E-vitamin és egyéb antioxidáns hatású vegyületek biológiai aktivitását javítja. Részt vesz az aminosavak oxidációjában, aktivál néhány növényi enzimet (papain, katepszin), részt vesz a kollagén szintézisében két aminosav hidroxilációja révén, ezáltal gyorsítva a sebgyógyulást. A sejtlégzésben is fontos szerepe van, fokozza a csontvelő-működést és növeli a trombocitaszámot. Védi a DNS-t a hidrogén-peroxid károsító hatásától. Segíti az adrenalin és az ösztrogén biológiai hatékonyságát. Megakadályozza az LDL-koleszterin oxidációját, a nitritek rákkeltő nitrózamin vegyületekké alakulását. A bélből könnyen és gyorsan felszívódik, minden sejtben megtalálható, de főként a mellékvesében, a hipofízisben és a májban halmozódik fel.

 

Előfordulása

Az aszkorbinsav szinte az összes növényi szervben előfordul. A fotoszintetizációra alkalmas szöveti részek és a termések tartalmazzák legnagyobb mennyiségben. Jelentős C-vitaminforrás a zöldpaprika, a paradicsom, a fejes saláta, a káposztafélék, a csipkebogyó, a kivi, a citrusfélék és a ribizli. A C-vitamin érzékeny vegyület, a hosszú áztatás, főzés, párolás, fagyasztás jelentős aszkorbinsav-veszteséget okoz. Konyhai fémeszközök használata a nyersanyagok C-vitamin-tartalmát csökkenti.

 

C-vitamin-szükséglet

A környezeti stresszhatások, a dohányzás, egyes gyógyszerek (pl. orális fogamzásgátlók), lázas állapot, műtéti beavatkozások növelik a szükséges adag mértékét. Az aszkorbinsav-szükségletet az 1. táblázat mutatja.

 

1. táblázat. C-vitamin-szükséget

 

Életkor

Szükséglet [mg/nap]

0–12 hónap

50–55

1–4 év

60

4–7 év

70

7–10 év

80

10–13 év

90

13 év felett

100

Várandósság

110

Szoptatás

150

Fokozott fizikai aktivitás

150–200

 

A C-vitamin-hiány tünetei

A C-vitamin hiánya bekövetkezhet egyoldalú táplálkozás, éhezés, illetve kizárólag erősen hőkezelt ételek fogyasztása során. A tüneteket néhány hét után jelentkeznek, elsődlegesen fáradtság, izom- és ízületi fájdalmak, gyengeség. Típusos tünetek a különböző szöveti vérzések, melynek oka a kapilláris-permeábilitás megváltozása, trombocitaszám csökkenése. Először a nyálkahártyákon pl. fogínyen jelentkezik vérzés. Leszorított testrészen kötőszöveti vérzések mutatkoznak (Rumpel–Leede-tünet). A kollagénszintézis hiánya miatt a bőr kiszárad, a fogak meglazulnak és elhúzódik a sebgyógyulás, anémia lép fel.  Csökken az immunrendszer védekezőképessége is. A C-vitamin-hiány tüneteit összefoglalóan skorbutnak vagy Möller-Barlow-kórnak nevezik.

 

Toxicitás

Napi 1000 mg C-vitamin elfogyasztása még biztonságosnak ítélhető, azonban a szükségtelen túlfogyasztás megnöveli a vesekő kialakulásának esélyét és hasmenést is okozhat. Veseelégtelenségben okozhat toxicitást, illetve akut hemolízis alakul ki nagyobb mennyiségű C-vitamin bevitele miatt az öröklődő glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz hiányában.

Forrás: Vági Zs. – Lelovics Zs.: Az A-vitamin a táplálkozásban a legújabb kutatási eredmények tükrében. Stud. Pract., 2012. 6(10): 7–10.