Immunrendszerünk véd meg minket a baktériumoktól, vírusoktól, parazitáktól, egy szóval az idegen anyagok támadásaitól.
Az immunrendszer működési igen összetett, alavetően két típusa van a védelemnek: a szerzett és a veleszületett. Ennek az összetett rendszernek a működési nagy mértékben függ az elfogyasztott táplálékaink minőségétől, azok vitamin-, ásványianyag-, antioxidáns- és növényi hatóanyagtartalmától.
Önmagában az energiabevitel is hatással van az immunrendszer működésére, alultápláltság során gyengül az immunrendszer, különösen akkor, ha a napi energiabevitel napi 1200 kcal alatt van huzamos ideig, ezért az őszi-téli időszakban különösen fontos a kis energiabevitelből adódó alultápláltságot elkerülni, nem célszerű drasztikusan fogyókúrázni.
Az immunrendszer jelentős része a bélflórával is összefüggésben van, ezért a fermentált tejtermékek, mint például joghurt vagy kefir, rendszeres fogyasztása növelheti az immunvédelmet. A
Az alábbi táblázatokban található nyersanyagok kiváló forrásai az immunvédő tápanyagoknak, ezért célszerű ezekből naponta legalább kisebb mennyiséget fogyasztani, főként nyersen, hiszen így őrizhető meg igazán a tápanyagtartalmuk.
Immunvédő tápanyagok és forrásaik
Nyersanyag |
C-vitamintartalom [mg/100 g] |
Korianderlevél |
566 |
Csipkebogyó |
400 |
Paradicsompaprika |
195 |
Kaliforniai paprika |
180 |
Petrezselyem levél |
160 |
Fekete ribizli |
160 |
Zöldpaprika |
150 |
Brokkoli |
110 |
Kivi |
70 |
Citrom |
50 |
Nyersanyag |
E-vitamintartalom [mg/100 g] |
Búzacsíraolaj |
215 |
Szójaolaj |
93 |
Napraforgóolaj |
55 |
Tökmag |
38 |
Kukoricacsíra-olaj |
34 |
Szőlőmagolaj |
29 |
Mogyoró |
26 |
Mandula |
25 |
Olajos tőkehal |
12 |
Búzacsíra |
12 |
Nyersanyag |
Réztartalom [mg/100 g] |
Libamáj |
7,5 |
Tengeri alga |
6,1 |
Sertés tüdő |
6,0 |
Borjú máj |
5,5 |
Kakaó por |
3,9 |
Kókuszdió |
3,6 |
Kesudió |
2,2 |
Csipkebogyó |
1,8 |
Búzakorpa |
1,6 |
Aszalt paradicsom |
1,4 |
Nyersanyag |
Cinktartalom [mg/100 g] |
Rozscsíra |
20,8 |
Búzakorpa |
13,3 |
Rák |
11,9 |
Borjúmáj |
8,4 |
Kardamom |
7,5 |
Parmezán |
7,2 |
Kakaópor |
6,9 |
Fenyőmag |
6,5 |
Edámi sajt |
6,4 |
Búzacsíra |
6,0 |
Nyersanyag |
Mangántartalom [mg/100 g] |
Keszeg |
92,4 |
Makréla |
37,0 |
Kardamom |
28,0 |
Gyömbér |
26,5 |
Fenyőmag |
8,8 |
Búzacsíra |
7,0 |
Pekándió |
4,5 |
Búza |
3,7 |
Mogyoró |
3,3 |
Kakaópor |
2,5 |
Nyersanyag |
Arginintartalom [g/100 g] |
Tojás |
4,2 |
Tengeri alga |
4,1 |
Szójaliszt |
3,5 |
Mogyoró |
3,0 |
Mák |
2,8 |
Mandula |
2,7 |
Fenyőmag |
2,4 |
Lencse |
2,3 |
Dió |
2,1 |
Borsó |
2,0 |
Nyersanyag |
Glutamintartalom [g/100 g] |
Tojás |
11,0 |
Tengeri alga |
8,4 |
Szójaliszt |
8,2 |
Tejpor |
7,8 |
Búzacsíra |
7,3 |
Ementáli sajt |
6,1 |
Mandula |
6,0 |
Mák |
5,8 |
Tejpor |
5,5 |
Aszalt paradicsom |
5,2 |
Nyersanyag |
Esszenciáliszsírsav-tartalom [g/100 g] |
Dióolaj |
70,8 |
Szőlőmagolaj |
69,7 |
Lenmagolaj |
68,7 |
Búzacsíraolaj |
64,7 |
Napraforgóolaj |
61,5 |
Fenyőmag |
33,3 |
Földimogyoró |
32,0 |
Sárgabarack mag |
29,3 |
Margarin |
25,7 |
Mogyoró |
20,3 |