Immunrendszerünk véd meg minket a baktériumoktól, vírusoktól, parazitáktól, egy szóval az idegen anyagok támadásaitól.

Az immunrendszer működési igen összetett, alavetően két típusa van a védelemnek: a szerzett és a veleszületett. Ennek az összetett rendszernek a működési nagy mértékben függ az elfogyasztott táplálékaink minőségétől, azok vitamin-, ásványianyag-, antioxidáns- és növényi hatóanyagtartalmától.

Önmagában az energiabevitel is hatással van az immunrendszer működésére, alultápláltság során gyengül az immunrendszer, különösen akkor, ha a napi energiabevitel napi 1200 kcal alatt van huzamos ideig, ezért az őszi-téli időszakban különösen fontos a kis energiabevitelből adódó alultápláltságot elkerülni, nem célszerű drasztikusan fogyókúrázni.

Az immunrendszer jelentős része a bélflórával is összefüggésben van, ezért a fermentált tejtermékek, mint például joghurt vagy kefir, rendszeres fogyasztása növelheti az immunvédelmet. A

Az alábbi táblázatokban található nyersanyagok kiváló forrásai az immunvédő tápanyagoknak, ezért célszerű ezekből naponta legalább kisebb mennyiséget fogyasztani, főként nyersen, hiszen így őrizhető meg igazán a tápanyagtartalmuk.

Immunvédő tápanyagok és forrásaik

Nyersanyag

C-vitamintartalom [mg/100 g]

Korianderlevél

566

Csipkebogyó

400

Paradicsompaprika

195

Kaliforniai paprika

180

Petrezselyem levél

160

Fekete ribizli

160

Zöldpaprika

150

Brokkoli

110

Kivi

70

Citrom

50

Nyersanyag

E-vitamintartalom [mg/100 g]

Búzacsíraolaj

215

Szójaolaj

93

Napraforgóolaj

55

Tökmag

38

Kukoricacsíra-olaj

34

Szőlőmagolaj

29

Mogyoró

26

Mandula

25

Olajos tőkehal

12

Búzacsíra

12

 

Nyersanyag

Réztartalom [mg/100 g]

Libamáj

7,5

Tengeri alga

6,1

Sertés tüdő

6,0

Borjú máj

5,5

Kakaó por

3,9

Kókuszdió

3,6

Kesudió

2,2

Csipkebogyó

1,8

Búzakorpa

1,6

Aszalt paradicsom

1,4

  

Nyersanyag

Cinktartalom [mg/100 g]

Rozscsíra

20,8

Búzakorpa

13,3

Rák

11,9

Borjúmáj

8,4

Kardamom

7,5

Parmezán

7,2

Kakaópor

6,9

Fenyőmag

6,5

Edámi sajt

6,4

Búzacsíra

6,0

 

Nyersanyag

Mangántartalom [mg/100 g]

Keszeg

92,4

Makréla

37,0

Kardamom

28,0

Gyömbér

26,5

Fenyőmag

8,8

Búzacsíra

7,0

Pekándió

4,5

Búza

3,7

Mogyoró

3,3

Kakaópor

2,5

 

Nyersanyag

Arginintartalom [g/100 g]

Tojás

4,2

Tengeri alga

4,1

Szójaliszt

3,5

Mogyoró

3,0

Mák

2,8

Mandula

2,7

Fenyőmag

2,4

Lencse

2,3

Dió

2,1

Borsó

2,0

 

Nyersanyag

Glutamintartalom [g/100 g]

Tojás

11,0

Tengeri alga

8,4

Szójaliszt

8,2

Tejpor

7,8

Búzacsíra

7,3

Ementáli sajt

6,1

Mandula

6,0

Mák

5,8

Tejpor

5,5

Aszalt paradicsom

5,2

 

Nyersanyag

Esszenciáliszsírsav-tartalom [g/100 g]

Dióolaj

70,8

Szőlőmagolaj

69,7

Lenmagolaj

68,7

Búzacsíraolaj

64,7

Napraforgóolaj

61,5

Fenyőmag

33,3

Földimogyoró

32,0

Sárgabarack mag

29,3

Margarin

25,7

Mogyoró

20,3