A diéta alapelvei

Az Ornish-diéta szigorú vegetáriánus étrenden alapszik és a táplálkozással bevihető zsiradék mennyiségét a napi energiabevitel maximum 10%-ára korlátozza. Külön hangsúlyt fektet a koleszterinbevitelre, mely nem haladhatja meg a napi 5 milligrammot. Az egészséges hazai felnőtt lakosság számára ajánlott zsírbevitel az összes energiabevitel 30%-át teheti ki, az ajánlott koleszterinbevitel mennyisége pedig maximum 300 mg/nap. A koleszterinszegény diétákban is csak 100–200 mg/napra korlátozzák a koleszterinbevitelt, tehát a diéta megszorítása valóban drasztikus. Dr. Ornish diétájában a makrotápanyagok aránya a szénhidrátok javára tolódik el, az összes energiabevitel 75%-át szénhidrát, 15%-át fehérje alkotja. A diéta étlapján elsősorban gyümölcsök, zöldségek, teljes őrlésű termékek és szárazhüvelyesek szerepelnek. Nincs meghatározva a naponta bevihető energia mennyisége, így ezek korlátozás nélkül, tetszőleges mennyiségben fogyaszthatók. Állati eredetű termékek közül egyedül a zsírszegény tejtermékek és a tojásfehérje mértékletes fogyasztása megengedett. Akik nem tud lemondani a húsfogyasztásról, azoknál alkalmanként egy-egy adag biohúsból készült étel az asztalra kerülhet. Cukor kis mennyiségben fogyasztható, kávé, tea, alkohol, olajok, mogyoró és szezámmag pedig a tiltólistán szereplő élelmiszerekhez tartoznak. Naponta 2–2,5 liter folyadék fogyasztását javasolja, amely ideális esetben ásványvíz vagy cukrozatlan gyümölcslé.

A program az elfogyasztott étel mennyisége helyett a minőségre fektet nagyobb hangsúlyt. Az engedélyezett élelmiszerek fogyasztásakor törekedni kell a nyersanyagok kíméletes felhasználására, lehetőség szerint természetes állapotukban kerüljenek fogyasztása, például almás pite és almakompót helyett a nyers alma nassolása az előnyben részesítendő.  A mikrotápanyagok hiányállapotának elkerülése érdekében Ornish étrend-kiegészítők és multivitamin-készítmények szedését javasolja. A nőknek folsav, szelén, és lenmag, a férfiak számára halolaj kiegészítést ajánl a diéta tartása mellett.

Az étlapon szereplő ételek zsírszegény, de komplex szénhidrátokban és ballasztanyagokban gazdag voltuk által segítik a fogyást. A nagy rosttartalmú nyersanyagok hamarabb okoznak teltségérzetet, ezért nem áll fent a túlzott energiabevitel veszélye. Emellett rákellenes és szívvédő összetevőik miatt is ajánlja fogyasztásukat.  Napi ötszöri étkezés javasolt, így a fogyókúra alatt nem lassul le az anyagcsere és később sem kell jojó-effektus kialakulásától tartani. Dr. Ornish kiegyensúlyozott és egészséges, nélkülözés és éhség nélküli testtömegcsökkenést ígér.

A kardiológia professzor szívvédő programjának nem csupán a diéta az egyetlen része, életmódváltásra is buzdítja követőit. Rendszeres fizikai aktivitást és meditációs gyakorlatok tartását ajánlja, ezen túl aktív stresszmenedzsmentre és természetesen a dohányzás végleges elhagyására ösztönzi a diéta képviselőit.  Ornish vallja, hogy ezen faktorok egyforma mértékben járulnak hozzá a terápia sikeréhez.

 

Egy napi mintaétrend

Reggeli: Zsírszegény joghurt szederrel

Tízórai: Zsírszegény perec

Ebéd: Sültburgonya csicseriborsó salátával, citromos-tárkonyos dresszing

Uzsonna: Banán

Vacsora: Paradicsomos-bruschetta

 

A diéta előnyei

A diétában nincs megszabva az energiabevitel, a nap folyamán több kisétkezést javasol, amiben az ételek mennyiségének eloszlását egyénre bízza, de enni csakis éhség esetén szabad. Egy átlagos nap reggelivel kezdődik, amit egy 30 perces futás előz meg. A diéta nagy előnye, hogy helyet kap benne a rendszeres mozgás és a meditáció, elősegítve a fogyás ütemét. A napi meditáció segít elmélyíteni az evés igazi jelentőségét és a táplálkozás hatását a szervezetre. További előnye, hogy a szigorú zsírmegszorítás ellenére a fogyasztható élelmiszerekből esszenciális aminosavakat is tartalmazó, rostdús, összetett szénhidrátokban gazdag ételek készíthetők. Felhívja a figyelmet a gyümölcsök és zöldségek natúr formában történő fogyasztására, melyek hőkezelés nélkül megőrzik vitamin és ásványianyag-tartalmukat. A diétában szereplő élelmiszerek telített zsírsav- és koleszterintartalma csekély, ezáltal a program segíthet csökkenteni a szív-ér rendszeri betegségek kockázatait, valamint daganatpreventív hatással is bírhat. Ornish tanulmányaiban kimutatta, hogy az általa ajánlott táplálkozási irányelvek hatására a szív koszorúereinek elmeszesedése mérhetően visszafejlődik, továbbá étrendjével csökkenthető a koleszterinszint és a hipertónia mértéke, melyek nagymértékben hozzájárulnak a szív és érbetegségek kialakulásához.

 

A diéta hátránya

A diéta betartását lényegesen megkönnyíti, hogy nem tartalmaz energiamegszorítást, azonban rosszul rögzült étkezési szokások – mint az unalom-, vagy stresszevés – esetén a fogyókúra sikerességének egyik legfőbb gátló tényezője lehet. Emellett a fogyasztható élelmiszerek választéka erősen korlátozott, a diéta egyhangúvá válik, ami nagyban megnehezíti a betartását. Radikálisan, egyik napról a másikra nagyon nehéz a szokásokon változtatni és a kedvelt ízeket száműzni az étrendből.   Szélsőséges táplálkozási utasítások, sok tiltás és a fogyasztható élelmiszerek kemény korlátozása hamar a diéta megelégeléséhez vezet. 2005-ben egy bostoni tanulmányban 160 résztvevőt négy különböző diéta szerint csoportokra osztottak, ebből az egyik az Ornish diéta volt. Utóbbi csoportban a résztvevők több mint a fele feladta a diétát egy éven belül a szigorú zsírmegszorítás tarthatatlanságára hivatkozva. Egy hónap után a bevitt zsírmennyiség átlagosan 27, egy év után pedig 35 energiaszázalékra nőtt a megengedett 10% helyett. Testtömegcsökkenés a résztvevők 6,6%-ánál volt észlelhető. A 10%-os zsírbevitel nem fedezi a szervezet számára szükséges esszenciális zsírsavakat, valamint a zsírban oldódó vitaminok sem tudnak megfelelően felszívódni.  E diéta épp azokat az élelmiszereket tiltja, amelyeknek preventív szerepük van a szív-ér rendszeri betegségek kialakulásában. Ilyen az olíva olaj, amely zsírösszetétele a kardiovaszkuláris betegségektől véd, vagy az ómega-3-zsírsavakban gazdag tengeri halak, amik a magas vérnyomás, a hirtelen szívhalál és még több rizikótényező ellen hatnak. Hiánybetegségek alakulhatnak ki, B‑vitamin-, kalcium- és vashiány kialakulásával is számolni lehet, valamint előfordulhat a zsírban oldódó vitaminok felszívódási zavara is. A diétás program gyermekeknek, várandósoknak, vérszegénységben vagy csontritkulásban szenvedőknek nem ajánlott.

 

A dietetikus tanácsa

Az Ornish-diéta egy nagyon jó lehetőség arra, hogy a rosszul táplálkozó, szívbetegségekre nagy rizikóval rendelkező emberek elinduljanak a teljes életmód-változtatás útján, ugyanakkor a pozitív életmódbeli tényezők ellenére a diéta több ponton nem felel meg a korszerű táplálkozás alapelveinek. Hosszú távú követése mikrotápanyagok hiányához vezethet. Máshonnan megközelítve viszont a drasztikus zsírmegszorítás azért kérdőjelezhető meg, mert a kutatási eredmények arról számolnak be, hogy jóval enyhébb megszorítás mellett is nagyon jó eredményeket lehet elérni mind a prevenció, mind a rehabilitáció terén, a hangsúly sokkal inkább a zsírok minőségén van, inkább csak az állati eredetű zsírforrások bevitelét kell csökkenteni és a szervezetben pillanatok alatt zsírrá alakuló cukorét.