Hozzávalók

Mennyiség

Teljes kiőrlésű liszt

30 g

Rozsliszt

20 g

Szódabikarbóna

0,5 kávéskanál

Tojás

0,5 darab

Xilit

5 g

Méz

10 ml

Kókuszsír

7 g

Narancshéj, CitromhéjÍzlés szerint

Fahéj, Szegfűszeg, Szegfűbors, Gyömbér, Szerecsendió

0,5 kávéskanál

Egy csipetnyi

Elkészítés:

  1. A mézet a xilittel és a kókuszzsírral felolvasztjuk, majd kihűtjük, robotgéppel a tojásokat egyenként belekeverjük.

  2. A liszteket a fűszerekkel és a száraz hozzávalókkal elkeverjük, majd a mézes masszához adjuk és egy éjszakára hűtőbe helyezzük.

  3. Másnap alaposan belisztezett deszkára borítjuk a lágy masszát. Ekkor még hozzáadunk kb. 3-4 púpozott evőkanálnyi lisztet, amíg gyúrható állagú nem lesz a tészta. A tésztát 4 mm vastagra nyújtjuk és kiszaggatjuk.

  4. A mézeskalácsokat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, megkenjük a tetejüket tojásfehérjével, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben, kb. 10 perc alatt kisütjük. Figyeljük, ez az idő lehet kevesebb és több is.

  5. Az elkészült kalácsokat mázzal, magvakkal, cukorkákkal és fűszerekkel ízlés szerint díszítjük.

Energia: 321,8 kcal, Fehérje: 8,83 g, Zsír: 10,06 g, Szénhidrát: 48,87 g

(kép forrása: www.unemati.com)