Hozzávalók |
Mennyiség |
Teljes kiőrlésű liszt |
30 g |
Rozsliszt |
20 g |
Szódabikarbóna |
0,5 kávéskanál |
Tojás |
0,5 darab |
Xilit |
5 g |
Méz |
10 ml |
Kókuszsír |
7 g |
Narancshéj, CitromhéjÍzlés szerint Fahéj, Szegfűszeg, Szegfűbors, Gyömbér, Szerecsendió |
0,5 kávéskanál |
Só |
Egy csipetnyi |
Elkészítés:
-
A mézet a xilittel és a kókuszzsírral felolvasztjuk, majd kihűtjük, robotgéppel a tojásokat egyenként belekeverjük.
-
A liszteket a fűszerekkel és a száraz hozzávalókkal elkeverjük, majd a mézes masszához adjuk és egy éjszakára hűtőbe helyezzük.
-
Másnap alaposan belisztezett deszkára borítjuk a lágy masszát. Ekkor még hozzáadunk kb. 3-4 púpozott evőkanálnyi lisztet, amíg gyúrható állagú nem lesz a tészta. A tésztát 4 mm vastagra nyújtjuk és kiszaggatjuk.
-
A mézeskalácsokat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, megkenjük a tetejüket tojásfehérjével, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben, kb. 10 perc alatt kisütjük. Figyeljük, ez az idő lehet kevesebb és több is.
-
Az elkészült kalácsokat mázzal, magvakkal, cukorkákkal és fűszerekkel ízlés szerint díszítjük.
Energia: 321,8 kcal, Fehérje: 8,83 g, Zsír: 10,06 g, Szénhidrát: 48,87 g
(kép forrása: www.unemati.com)