Hozzávalók Mennyiség
keményítő 40 g
burgonya 150 g
tojás 1 db
margarin 5 g
cukor 5 g
szilva 50 g
fehérjeszegény morzsa 20 g
olaj 10 g
porcukor 15 g
tejföl 30 g

Ízesítő anyagok: só, fahéj

Elkészítés
A burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk, és forrón áttörjük, majd kihűtjük. Egyenletesen eldolgozzuk a keményítővel, a margarinnal, a tojással és a sóval. Keményítővel meghintett deszkán kb. 1/2 cm vastagságúra nyújtjuk, és egyenletes négyzetekre vágjuk. A szilvát félbe vágjuk, magját eltávolítjuk, fahéjjal ízesített cukorba mártjuk, és minden tésztakocka közepére helyezünk egyet. A tészta sarkait összefogjuk, és jól összenyomkodva tenyerünkkel megformázzuk. Forrásban lévő, enyhén sós vízbe tesszük, és lassan főzzük. Óvatosan megkeverjük, hogy ne tapadjon az edény aljához. Ha a gombócok megfőttek, feljönnek a víz felszínére. Szűrőkanállal kiszedjük, jól lecsurgatjuk. Pirított, FE-MINI zsemlemorzsában megforgatva, kevés tejföllel meglocsolva, fahéjas porcukorral meghintve forrón tálaljuk.
Ha a kálium-tartalom csökkentése is szükséges, akkor nem héjában főzzük meg a burgonyát, hanem kockára vágva, és főzés után alaposan lecsurgatjuk, hogy a tésztánk ne legyen túl puha. A foszfor csökkentése esetén csak tojásfehérjét használunk.

Energia: 622 kcal fehérje: 3,5 g zsír: 20,3 g szénhidrát 100,1 g