Hozzávalók (1 fő részére):
Gomba 20 g
Sárgarépa 20 g
Karfiol 20 g
Petrezselyem gyökér 20 g
Zeller 10 g
Margarin 15+3 g
Keményítő 15 g
Tej 20 g
Tojás ¼ db
Olaj 5 g
Főző lé 50 ml
Petrezselyemzöld, só, őrölt fehér bors.
Elkészítés:
A sárgarépát, a gyökeret, a zellert apró kockára vágjuk, a karfiolt rózsáira szedjük, és az alapanyagokat enyhén sós vízben megfőzzük. A gombát megtisztítjuk, apróra vágjuk, kevés olajon a petrezselyemzöld felével és kevés sóval puhára pároljuk.
A margarint felolvasztjuk, beletesszük a keményítőt, és habzásig hevítjük. Felöntjük tejjel. A szükséges mennyiség felét a főtt zöldségek levével pótoljuk. Hozzáadjuk a tojássárgáját. Sóval, szerecsendióval, apróra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük.
A zöldségféléket jól lecsurgatjuk, a karfiolt kissé összetörjük és a gombával együtt az összes zöldségfélét a besamelbe keverjük. Óvatosan hozzáadjuk a kemény habbá vert tojás fehérjét. A pudingformát margarinnal kikenjük, liszttel meghintjük, majd a masszánkat a formába öntjük. Ha pudingot készítünk, akkor egy nagyobb edénybe hideg vizet öntünk, ebbe állítjuk a pudingformát és fedő alatt, - ami alá selyempapírt tettünk, hogy a pára ne csöpögjön vissza a pudingba – lassú tűzön jól kigőzöljük. Ha felfújtat készítünk, akkor vízgőz helyett sütőben sütjük.
Energia: 289 kcal Fehérje: 4,4 g Zsír: 20,9 g Szénhidrát: 18,8 g